Milyen kihívások várnak a kiválasztással foglalkozó cégekre? Miért nem hatékony a kizárólag sikerdíjas konstrukció? Erről esett szó a Kennedy Executive Search és az Ikelosz Kft. szakmai reggelijén.

A Budapest Business Journal idén tavasszal is összeállította a hazai munkaerő-közvetítő és –kölcsönző cégek toplistáját. A kölcsönzők sorrendje stabilabb. A közvetítők élmezőnyében sincs változás, kisebb meglepetések azért akadnak.

A rugalmas munkavégzés és a kollégák személye a legfontosabb tényezők a jövő munkavállalói számára. Az alapfizetés csupán a harmadik. A víziónál fontosabb az őszinte kommunikáció. A PwC Magyarország közel 13000 középiskolában vagy felsőoktatási intézményben tanuló diák és pályakezdő munkahely-választási preferenciáit tárta fel 2016 novembere és 2017 márciusa között. Az autóipari cégek közül élen vonzerőben az Audi, a beszállítók közül a Bosch.

Új helyszínen a Budapest Sportarénában kerül sor március 8-9-én a HVG Állásbörzére. A rendezvény egyik nagy dobását a Knorr-Bremse szolgáltatta, amely elhozta a tavaly ősszel Hannoverben bemutatott önjáró kamiont, amelybe több alkatrészt is fejleszt. A HR Spirit is kint járt. Íme néhány pillanatkép.

„Az utóbbi két hónapban hét jelöltem is a munkaszerződés aláírása után visszalépett az állástól” – osztotta meg tapasztalatait a HR Spirittel egy fejvadász. Ő úgy látja, hogy egyre gyakoribb az a pályázói magatartás, hogy a szóbeli vagy írásbeli megállapodás után mégsem állnak munkába. Vajon mi állhat a háttérben?

Szoftver- és mobilalkalmazásfejlesztőkből lesz továbbra is a legnagyobb hiány az informatikai munkaerő magyar piacán, és ez a jövőben sem fog változni – derült ki a Codecool informatikai szakoktató cég HR-vezetők körében végzett kutatásából. A probléma globális, a cégeknek pedig egyre kreatívabb utakon kell járniuk a munkaerő-megszerzésben és -megtartásbant. A toborzáshoz a munkaadók kétharmada alkalmaz fejvadászt, tartják magukat az állásbörzék és az állásportálok, egyre hangsúlyosabb az employer branding. A megtartásban pedig a specifikus képzés és az önmegvalósítás a csodaszer. Íme a Codecool kutatása és három IT cég (Lufthansa Systems, NNG, Starschema) személyzeti szakemberének véleménye.

Személyzeti szakemberek körében végzett online kérdőíves felmérést a Human Centrum HR szolgáltató. A cégek képviselői az alacsony bérszínvonalban és a munkaerőhiányban látják a fő problémát. A kitörési pontok között említették a motivációs rendszer fejlesztését, a munkaadói márkaépítést, a diákmunkában rejlő lehetőségek jobb kiaknázását.

Nem tudja pontosan, kit is keres. Az első benyomás rabja marad. Az előző kollégát keresi. Túl lassan vagy éppen túl gyorsan dönt. HR szakemberek körében végeztünk gyűjtést, ki, milyen hibát lát vagy tapasztalt a saját bőrén a toborzásban. Íme okulásul 15 pontban a lényeg.