Szorult belé vállalkozói véna, bár ő az értékesítést és az ügyfélkapcsolatot emeli ki erősségei közül. Három évvel ezelőtt a HVG-nél biztos felsővezetői állást hagyott ott önként, asszisztenssel széles eszköztárral, hogy vállalkozóként, a bizonytalanságot vállalva folytassa és saját céljai után menjen. Toldi Gábor szakmai útja egyben lenyomata a HR szolgáltatói piac változásának. A papír CV-k fogadásától indul 2000-ben, most a közösségi médiás toborzásnál tart. Merre megy a HR piac? Milyen érzés menedzseri munka után a nappaliból, reggeli után hideghívni? Milyen kapcsolata volt Szauer Péter HVG-vezérrel? Mi az a rég dédelgetett terv, ami két hét múlva valóra válik? A HR Spiritnek adott interjújában Toldi Gábor kendőzetlenül beszél sikerekről, kudarcokról, tanulságokról.

„Fejlődni és másokat fejleszteni” - ez az egy évvel ezelőtt a Lidlhez érkezett HR ügyvezető, Dulin Judit küldetése. HR vezetői munkája mellett kétgyermes anyuka, folyamatosan képzi magát, sokat mosolyog, időnként motorra pattan vagy vitorlásra száll. A Lidl néhány éve tabut döntött, amikor nyilvánossá tette a bolti dolgozói pozíciók fizetéseit. Megérte a lépés: nem küzdenek munkaerőhiánnyal üzleteikben. A cég idén júniusban elnyerte a „Megbízható munkaadó” címet a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara pályázatán. Sorozatunkban ezúttal Judit beszél vezetésről, a HR jövőjéről és a legnagyobb kihívásokról.

Pályafutása jó példa arra, hogy a HR és a kommunikáció mennyire közelít egymáshoz. Márta vállalati kapcsolatok és kommunikációs vezetői pozíciója mellé vette a HR-t a visszavonuló Diós László utódjaként. Fél évet készült az új kihívásra. Vezetőként a delegálást tartja az egyik legfontosabb készségnek. A HR-ben szerinte a képzés-fejlesztésben dolgozók szerepe felértékelődik. A legnagyobb kihívásnak ugyanis a dolgozók versenyképes tudásának megőrzését tartja, ami a gyorsan változó világban egyre nehezebb.

"A HR-es kollégák már ma is egyre inkább marketingesek és értékesítők, ez a jövőben egyre jellemzőbb lesz: mi adjuk el a munkát, a céget a leendő munkavállalóknak" - mondja szakmájáról Nagy Krisztina, a 700 fővel Békéscsabán működő autóipari beszállító HR vezetője. 11 éve érkezett a céghez, ő építette fel csapatával a modern HR-t. A vállalati munkán kívül aktívan részt vesz a megyei szakkképzés megújításában, zsűritagja a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara "Megbízható Munkaadó" pályázatának. Családjával Gádoroson él. Portré rovatunkban most őt mutatjuk be.

2008-ban a rideg számok világából – gazdasági igazgatói posztról - váltott az emóciókkal átitatott humán tőkére. Azt mondja, érződik fiskális szemlélete az osztályon,  a HR a cégcsoporton belül fókuszba került. Nem bánta meg a váltást: változatos, pörgős világnak tartja, amelybe nagyrészt „on the job”, azaz a gyakorlatban tanult bele. Sokat segített ebben az anyacég, az innogy konszern HR networkje, ahol a legjobb gyakorlatokat ismerte meg és vetette be. 32 fős HR csapatot irányít, a társaságcsoport pedig 2700 munkavállalóval működik. Most éppen munkáltatói márkaépítésben vannak benne és hamarosan céges szinten is elérhető lesz az otthoni munkavégzés. Rovatunkban Steványik Tamás.

Bonyhádon nőtt fel, Pécsett végzett HR szakon és még egyetemistaként, 2006-ban csatlakozott a magyarországi Boschhoz. Az utóbbi tíz évet egy egyéves mohácsi kitérő kivételével a német hátterű ipari vállalatnál töltötte. Felesége is itt dolgozik. 27 évesen már menedzseri szintre jutott, 2015 óta pedig ő a magyarországi HR vezető. Szenvedélye az autóversenyzés, kedvenc pihenőhelye Dél-Olaszország. Rovatunkban Somogyi András.

18 évesen autósiskolában tanulta meg, hogy vezetőként akkor is használja a visszapillantó tükröket, ha előre megy. Ezt azóta a munkahelyen is alkalmazza. Szakmája jövőjéről elmondta, eddig a HR üzleti fókuszú megközelítésén volt a hangsúly, a következő időszaknak az emberközpontú HR-ről kell szólnia. Németh Zoltán 45 éves, Székefehérváron él, két fiúgyermek (8, 10 évesek) édesapja. Kiderült, nemrég fiai egyik 9 éves barátjától is tanult valamit időgazdálkodásból.

A kereskedelemből váltott HR-re, 6 éve a Provident pénzügyi szolgáltató HR igazgatója. Kétszer nyerte el vállalatával a „Legjobb munkahely” díjat. Jelenleg a cég elkötelezettséget, HR brandet és munka-magánélet egyensúlyt építő Jól-lét stratégiáján dolgozik. Szakmája jövőjéről azt tartja, hogy csak azok a HR-területek maradnak”házon belül”, amelyekben magas az üzleti tudás. Jól működő időgazdálkodási fogását is megosztja. Szabadidejében fiai futballmeccseire jár "nem csendes szurkolóként", kedvenc nyaralóhelye pedig a horvát Rovinj.

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.